Home
Nieuw boek: Ontdek het Oostelijk Havengebied


Goede publicaties over het Oostelijk Havengebied in Amsterdam waren er al. Maar een handzame gids waarmee je zelf op pad kunt om te ontdekken wat de wijk zo bijzonder maakt, ontbrak tot nu toe. Die gids is er nu: Ontdek het Oostelijk Havengebied. Tweehonderdveertig pagina's over geschiedenis, stedenbouw, architectuur, industrieel erfgoed, kunst en cultuur. En mét vier ontdek-het-zelf routes.

Het boek heeft dan ook een handzaam formaat. Je kunt het in je jaszak stoppen, er zijn tips over restaurants, winkels, galerieën en uitgaan. Maar Ontdek het Oostelijk Havengebied is veel méér dan een gids voor onderweg. " Er staan bijzondere wandelroutes in, maar onze opzet was er meer dan een routegids te maken. Het moest ook een boek worden waarin je thuis meer te weten kon komen. En zo is het uiteindelijk ook geworden," zeggen de auteurs Bert Franssen en Ruud van Soest,  erfgoed- en architectuurjournalisten bij Stadswandelkantoor.

Ontdek het Oostelijk HavengebiedZij doken diep in de geschiedenis van het gebied. In negentig pagina's beschrijven zij de scheepvaart- en sociale geschiedenis van het Oostelijk Havengebied. Hoe de haven van Amsterdam vanaf het Damrak sinds de middeleeuwen iedere keer naar het oosten opschoof. Hoe aan het einde van de negentiende eeuw in de huidige Rietlanden het eerste havenbekken gegraven werd. Het verhaal gaat over de grote rederijen die hier hun basis hadden, hun lijnen naar de kolonieën en andere landen, en hoe de haven de Tweede Wereldoorlog doorkwam. In dit deel is ook een bijdrage van Kees Volkers over de rol van de spoorwegen - een vaak onderbelicht element in de ontwikkeling van de haven. Via een speciale Erfgoedroute kun je zelf zien hoeveel er nog over is van de oude haven van Amsterdams.

Het Oostelijk Havengebied is ook de plaats waar Amsterdam definitief afscheid nam van de naoorlogse architectuur en stedenbouw. "Gedreven mensen op sleutelposities, een breed gedragen gevoel dat het dit keer eens heel anders moest, en een dosis toevalligheden, hebben tot een wijk geleid met een architectuur en stedenbouw die hun weerga nauwelijks kennen." De auteurs geven volop aandacht aan het creatieve proces dat aan deze  ontwikkeling ten grondslag lag en dat een hele generatie Nederlandse ontwerpers, zoals Sjoerd Soeters, Jo Coenen, Adriaan Geuze en Frits van Dongen, op slag beroemd maakte. Bijzonder is dat ze ook de spelers achtergrond noemen: bestuurders van Amsterdam die "zich moedig op onbekend terrein [wagen], soms tegen de opvattingen van hun partij in en negatieve adviezen uit de markt trotserend." 

Ontdek het Oostelijk Havengebied is een fraai uitgegeven boek met honderden afbeeldingen. Dat is geen toeval. Uitgever Pim van Schaik van Stokerkade Cultuurhistorische Uitgeverij heeft als boekdesigner een aantal prachtige uitgaven op zijn naam staan. Van Schaik: "Ontdek het Oostelijk Havengebied moet een visitekaartje zijn voor mijn nieuwe uitgeverij én voor het Oostelijk Havengebied waar wij immers gevestigd zijn."

De routes zijn geschreven door medewerkers van Stadswandelkantoor. De gids is bestemd voor de bewoners van het gebied, mensen die er werken en voor de zeer vele bezoekers, professionals en puur geïnteresseerden, uit binnen- en buitenland - er komt een Engelse vertaling. Handige kaartjes van cartograaf Armand Haye maken er geen zoekplaatje van. De routes overlappen elkaar soms gedeeltelijk, maar vullen elkaar vooral ook aan. Er zijn vier routes.

• Een ‘Loods 6-route’. Een stevige wandeling langs de highlights in het hele gebied, met vertrek- en eindpunt in gebouw Loods 6. Stichting Kunstwerk Loods 6 is mede-uitgever van dit boekje, en benadrukt hiermee haar baanbrekende werk op het gebied van cultuur. De route is opgesteld door Gerard Goudriaan (Stadswandelkantoor).

• Een erfgoedroute. Vooral de mix van oude, gehandhaafde, gebouwen en nieuwe architectuur maakt het gebied karakteristiek. De hele route kun je wandelen, fietsen is ook een optie.

• Een kunstroute. Kunst werd geïntegreerd in de architectuur, wat leidde tot kunst van zeer hoge kwaliteit. Deze kunstroute bestrijkt de hele wijk. Wandelen en fietsen kan allebei.

• Een echte fietsroute. Een supersnelle route voor een meer globale indruk van het hele gebied. Voor het industriegebied Cruquius ben je echt op deze fietsroute aangewezen.

Ontdek het Oostelijk Havengebied is onder meer verkijgbaar bij boekhandel Van Pampus op de KNSM-laan en direct bij Stadswandelkantoor door overmaking van € 17,50 + € 2,40 verzendkosten bankrekening 4232943 t.n.v. Stadswandelkantoor, onder vermelding van uw naam en adres. 

 Terug

N I E U W S
Lezing 'Bestaat er een Europese Architectuur?'
Ja, betoogt architectuurcriticus Hans Ibelings in een lezing met veel beelden. Podium 303 op de KNSM-laan 303, zondag 22 januari. Meer... 

Interviews met architecten Oostelijk Havengebied on-line
Interviews met de belangrijkste ontwerpers van het Oostelijk Havengebied zijn te beluisteren op de nieuwe website: Architectuur Amsterdam. Meer...

Nieuwe boekhandel op 'Cultuurboulevard' KNSM-laan
Er is lang op gewacht: een boekhandel met eigen gezicht in Loods 6 op de KNSM-laan. Eigenaar Van Pampus: 'Wij bouwen hier een eiland van boeken.' Meer...

Nieuw boek: Ontdek het Oostelijk Havengebied
Geschiedenis, architectuur, erfgoed, kunst, cultuur en eten & drinken. Stadswandelkantoor schreef het complete boek over het Oostelijk Havengebied. meer...

'Die vrouw moet terug'
Na een verblijf van bijna dertig jaar elders is de beeldengroep Amphitrite weer thuis op het oude KNSM-terrein. Arnold Korporaal schreef er een boek over. Meer...

Bijzondere schilderijen IJ-oevers bij Open Atelierdagen
In het weekend van 6 en 7 juni toont Sigrid van Essel tijdens de Open Atelierdagen haar bijzondere schilderijen over de IJ-oevers. Niet toevallig zeer in trek bij architecten. Meer...

Meer recent nieuws...
Oostelijk Havengebied Amsterdam. Copyright © Visual Text, Amsterdam. All rights reserved.